Inverter Klimaların Yer Değiştirilmesi Sırasında Dikkat Edilecek Bir Kaç Püf Nokta

Uzun yıllardır yaşam alanlarımızın konforunu artırmak için “klima” kullanıyoruz. Öyle ki klimalar hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girmektedir. Son yıllarda ilerleyen teknolojinin etkisinden klimalarda etkilendi. Eski cihazlar yerini çevre dostu inverter cihazlara bırakmaya başladı.
Eski klimalarımız analog ürünlerdi. Yeni sistem inverter cihazlar ise dijital ürünler. Yani eski klimalarımızın bakım ve onarımları, yeni nesil inverter cihazlara nazaran çok daha kolaydı.
Bu makalemizde tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak siz değerli müşterilerimize inverter cihazların yer değişimi esnasında dikkat edilmesi gereken bir kaç püf nokta sunacağız.

1- Öncelikle yer değişikliği sonrası cihazın yeni yerinde nasıl duracağını ve veriminde bir değişiklik olup olmayacağını hesaplayın. (Verimini hesaplayamıyorsanız muhakkak bir uzmandan yardım alın)(Cihazlarda sık sık yer değişikliği yapılması tavsiye edilmediğinden öncelikle aklınızda mini bir proje çizmelisiniz.)

2- Yer değişikliği kararında eminseniz ilk olarak cihazın gazı kompresöre toplanmalıdır. (Bu madde önemlidir çünkü cihazın gazı tam olarak toplanamaz ise bu cihazlara gaz şarjı yapılması sağlıklı olmadığı için sistemdeki tüm gazın boşaltılarak, sistemin ihtiyaç duyduğu gazın tekrar basılması gerekecektir ki bu sizin maliyetinizi artırır.)

3- Daha sonra cihazın enerji bağlantıları kesilmelidir. (Enerjiyi kestikten sonra muhakkak kontrol edin.)

4- Sinyalizasyon bağlantılarını kesin.

5- Boruları rekorlarından düzgün bir şekilde ayırın. (Bu sırada hatta kalan bir miktar gaz kaçabilir, korkmayın. Fakat çıkan gaz miktarı fazla ise vanalar tam kapatılmamış ya da gaz tam olarak toplanamamış olabilir.)

6- Sistem borularını ve kabloları sökün. (Sistem boruları 6 ayı aşkın süredir kullanılıyorsa değiştirilmesi önerilir çünkü içinde gaz dolaşan borular sertleşme yapacağı için yeni sisteme adapte edilmesi sırasında kırılması yahut çatlaması muhtemeldir. Farkedilemeyen küçük bir çatlak bile sistemde gaz kaçağına yol açarak uzun vadede servis maliyeti yaratacaktır. Bu durum göz önüne alındığında boruların değiştirilmesi en akılcıl çözümdür.)

7- Tüm bağlantıları ve boruları sökerek cihazı boşa çıkarttıktan sonra iç ve dış üniteyi çok sarsmadan yeni yerine monte edin. (Montaj sırasında özellikle iç ünitenin drenaj gideri unutulmayarak gerekli eğim su terazisi ile verilmeli, drenaj giderinin rahat akabileceği bir yol yapılmalı ve montaj tamamlanmadan iç üniteye bir miktar su dökülerek drenaj gideri kontrol edilmelidir. Aksi durumda cihazınızı defalarca sökerek monte etmek zorunda kalabilirsiniz.)

8- Yeni yerine kurduğunuz sistemin boru, enerji ve sinyalizasyon bağlantılarını yapın ama sisteme enerji vermeden önce sinyalizasyon bağlantıları kontrol edilmelidir. Sisteme enerji verildikten sonra sinyal bağlantılarına müdahale etmek cihaza zarar verebilir. (Bu konuda dikkatli olun. Bazı durumlarda tüm sistem hasar görebilir.)

9- Sisteme kompresörde topladığımız gazı vermeden, en az 10-15 dk. (bu sistemin büyüklüğüne göre bir kaç saat dahi olabilir) vakum pompası ile vakum uygulayın. Aksi halde sistemde bir miktar hava, nem, toz v.b. harici maddeler kalabilir. Böyle bir durumda cihazınızın verimi düşerek enerji sarfiyatı artacaktır.

10- Vakum sırasında yerine getirilecek küçükte olasa başka hususlar vardır. Nizami olarak vakum işlemi tamamlandıktan sonra kompresöre topladığımız gazı tekrar sistemde dolaşması için serbest bırakabiliriz.

11- Sistemimize ilave boru eklediysek, yani boru mesafesini uzattı isek ilave borulama hesap edilerek gereği kadar gaz şarjını yapmayı unutmayalım. (Bu durumda muhakkak gaz terazisi ve manometre kullanılmadır.)

Cihazımızı yeni yerinde kullanmaya başlayabiliriz.

Şunu asla unutmayın; inverter klimalara eski cihazlar gibi göz kararı gaz verilmez, ki eski cihazlara dahi göz kararı (kara düzen) gaz şarj edilmesi sağlıklı değildir. Sistemlerde uygun gaz miktarının olmaması (az ya da çok fark etmez) cihazınızın ömrünü kısaltır, verimini düşürür, enerji sarfiyatınızı artırır.
Tüm bu olumsuzluklardan etkilenmemeniz için gerekli bir kaç noktadan bahsettik fakat konu bu kadar kısa ve kolay değildir. Kesinlikle bireysel olarak denemenizi tavsiye etmeyiz. Bir uzmandan yardım alın, sıcak yaz aylarında serin günlerde kalın.