Kombi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çoğu kelimede olduğu gibi “kombi”de yabancı kökenli bir kelimedir. Genellikle bireysel ısınmada kullanılan kombiler evlerin kalorifer ve sıcak su ihtiyacını karşılamaktadırlar.

Kombiler ilk klasik bacalı olarak ülkemize girmişti. Bu cihazlar zamanla yerini konvansiyonel ve yoğuşmalı sistemlere bıraktı. Bacalı olarak tabir ettiğimiz en eski kombiler atık gazı baca vasıtasıyla dışarı atan cihazlardı. Konvansiyonel ve yoğuşmalı yeni sistem cihazlar ise atık gazı dahili bir fan vasıtasıyla atmosfere üfleyen cihazlardır. Bu nedenle atık gaz zehirlenmelerine karşı hermetik cihazlar çok daha güvenlidir.

Cihazdan cihaza farklılık göstermesine rağmen kombilerin çalışma prensibi aynıdır. Doğalgaz ve LPG kullanarak sıcak su üreten kombiler, yanıcı gazlar tükettiği için dikkatli kullanılması gereken cihazlardır. Bu durum sizi korkutmasın, kombilerin içinde bir çok emniyet tertibatı bulunur fakat bu emniyet tertibatlarınında zamanla periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir. Bu nedenle kombilerin yılda en az bir kez bakım görmesi gerekir. En sağlıklı kombi bakımı; cihazın yerinden sökülerek atölyeye alınıp her parçasının detaylı olarak temizlenip kontrol edilmesi ve gerek görülen parçaların değiştirilmesi sonucu yapılan bakımdır. Bu tür bir bakımın maliyeti yüksektir. Bütçeniz böyle bir bakıma imkan vermiyorsa en azından kombinin yerinde bakımını yaptırmalısınız. Yerinde bakımda ise kombinin fan temizliği, yanma odası kontrolü, emniyet tertibatlarının kontrolü, gaz bloğu ayar kontrolü ve cihazın temizlenmesi gibi eylemler gerçekleştirilir. Düzenli bakım gören kombiler hem daha güvenli, hem daha verimli çalışan cihazlardır.

Kombiler, bir çok ünitenin koordineli olarak çalışması sonucu ısı enerjisi üreten cihazlar olduğu için farklı arızalar verebilir. Özellikle bakımsız kombiler soğuk kış aylarında arıza vererek sizi soğukta bırakabilir. Kış ayalarında servislerde yaşanan yoğunluk nedeniyle arızanızın çözüm sürecinin uzayacağınıda unutmayın. Fakat bakım yaptırmanız cihazınızın asla bozulmayacağı anlamına gelmez, sadece mevcut riskleri minimize etmiş olursunuz.

Yeni bir kombi alacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var.  Öncelikle yerel idarelerin ön gördüğü ve zorunlu kıldığı tesisat projelerine bağlı kalmalısınız. Haneniz 100-110 m2 üzerinde bir alana sahipse yoğuşmalı cihaz seçmenizi öneririz. Yapınızda ısı yalıtımı var ise anlaşılır oranda yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Haneniz 100 m2 nin altında bir alana sahip ise konvansiyonel bir cihaz tercih edebilirsiniz. Yinede en son olarak uzman bir servisce yerinde keşif yapılması en sağlıklı çözümdür.

Kombi ve doğalgazlı sistemlerde çalışma yapan kişilerin, “Ulusal Yeterlilik Belgesi” ne sahip olduğuna emin olmalısınız. Bu belgeye sahip kişilerin Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen bir yakı kartı mevcuttur. Bu yaka kartında bulunan kodu Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun web sitesi üzerinden teyit ederek belgenin geçerliliğini sorgulayabilirsiniz. Bu hususa dikkat edin.

Kombiler her ne kadar konforunuzu sağlayan şirin cihazlar olarak görünsede, yetkili olmayan kişilerin müdahalesi ile baş ağrıtan canavarlara dönüşebilir.

Çoğu konuda olduğu gibi aklınıza takılan konularda bir uzmandan yardım almanızı öneririz.