Multi Klimaların Bakım Onarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tek dış ünite ile beş iç üniteye kadar besleme yapabilen klimalara multi klima diyoruz. Yani her bir iç ünite için bir adet dış ünite ihtiyacımız kalmıyor dolayısıyla dış ünitelere yer aramak zorunda kalmıyoruz ve bu sistem birden çok klima ihtiyacı duyan mekanlar için daha ekonomik oluyor denebilir. Fakat bu sistemin bazı dezavantajları var. Örneğin; dış ünitenizde meydana gelen bir arıza tüm iç ünitelerin durması anlamına gelebiliyor. Boru mesafeleriniz uzadığı için bu da size ek maliyetler yaratıyor. Yinede ciddi bir şekilde projelendirilmiş multi cihazlar kullanım amacınıza bağlı olarak bir çok klima satın almanıza göre daha ekonomiktir.
Bu sistemleri kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var;
- İç üniteleri farklı konumlarda çalıştırmayın. İç ünitelerin farklı konumlarda çalıştırılması (yazlık – kışlık gibi) sistemden verim alamamanız anlamına gelir. Bir iç ünite soğutma yaparken diğer ünite ısıtma yapmaya çalışıyorsa bu durum sisteminizin çalışmasına izin vermeyecektir.
- Cihaz ayarları ile sürekli olarak sık sık oynamayın. Cihazın sinyalizasyon hataları vermesine sebep olabilir.
- Mekanın taze hava sirkülasyonuna dikkat edin. Bu cihazlar diğer klimalar gibi tek bir odayı iklimlendirmediğinden, sürekli hava sirkülasyonu bulunan ortamlarda hiç bir zaman cihaz ortamı istenilen sıcaklığa indiremeyecek ya da çıkaramayacaktır. Bu nedenle sisteminiz devamlı çalışarak kendini daha çabuk yaşlandırır. (Yani oturma odasında televizyon izlerken yatak odasının penceresinin açık unutulmamasına dikkat edin.)
- Bu tür bir sistem kullanmak istiyorsanız dikkat edeceğiniz en önemli husus kurulumdur. Mesela A girişinden gaz alan iç ünitenin sinyal bağlantılarını B ünitesine bağlarsanız, sistem çalışır gibi görünmesine rağmen ya çalışmayacak ya da verimsiz çalışacaktır. Kurulumu yapan kişilerin bu konuda bilgi sahibi olduğundan emin olun.
- Bu tür cihazlarda sisteme kesinlikle gaz şarjı yaptırmayın ve çoğu sistemde olduğu gibi kurulum ve borulama esnasında küçükte olsa bir proje çizdirin (kullanılan boru çapı ve mesafeleri bir yere not edin). Buna ileride ihtiyacınız olacak. Çoğu cihazda olduğu gibi bu cihazlardada sistemin ne kadar gaz gereksinimi olduğu bu projeden anlaşılacaktır. Aksi halde olası bir gaz kaçağı durumunda sisteme gereken gazın ne miktarda olduğu net olarak anlaşılamayacağı için sistemenin ihtiyac duyduğu gaz miktarı verilemez. Yani sisteminiz hiç bir zaman tam performansta çalışmayabilir. Tüm bu olumsuzluklarla karşılaşmamak için boru çapı ve metrajlarını bir yere not etmelisiniz.
- Olası bir arızda sisteme gaz ilave edilmesi gerektiği söylenirse kabul etmeyin. Çünkü sistemde ne kadar gaz eksildiği belli değildir, dolayısıyla ne kadar gaz ilave edileceği anlaşılamaz. Böyle bir durumda sistemin, gaz manometresi ile vakuma bağlanması, kaçağın boru hatlarında, vanalarda ya da her nerede ise bulunması ve giderilmesi gerekir. Bu durum azot testiyle yahut gaz manometresi ile anlaşılabilir. Kaçak giderildikten sonra daha önceden not edilmiş olan gaz miktarı, hassas gaz terazisi ile sisteme eksiksiz olarak verilmelidir. Daha sonra sisteminizde başka bir arıza yoksa sağlıklı olarak çalışacaktır.
Belirttiğimiz bu hususlarla bazı noktalara dikkat çekmeye çalıştık. Güvendiğiniz ve bildiğiniz kişilerle çalışmanızı tavsiye ederiz.